Att ertappas med fingrarna i knarkburken..

Det blir allt vanligare att vi genom media får höra om kändisar, både svenska och utländska som till synes mest "för nöjes skull" missbrukar narkotika. Ofta framställs dessa kändisknarkare som hippa och lite "balla", och riskerna med narkotika nämns sällan eller aldrig i artiklarna.

Självklart förstår jag att en nyhetschef ser ett visst nyhetsvärde i att Tommy Körberg drar en "lina", eller som nu senast då Idol-profilen Sanna Bråding haffades misstänkt för att missbruka och även sälja kokain. Men jag skulle ändå vilja se att man inom mediavärlden tog ett större grepp om fenomenet/problemet. Varför inte en större artikelserie om "kändisknarkandet", riskerna med det och hur narkotika påverkar kroppen. Kanske är anledningen till att det inte tas upp helt enkelt så att det är FÖR vanligt. Alla känner någon som känner någon som knarkar och då bli belysandet av missbruket hos vissa redaktioner ett problem vid framtida artikelideér.

Man är alltså inte konsekvensneutral i sitt journalistiska tankesätt..

Jag får i mitt nuvarande jobb på SOS Alarm mer eller mindre dagligen samtal som visar på att missbruket, framför allt bland unga tjejer ökar. Det är inte längre helg-missbruk bland samhällets mer köpstarka Bratz. Nej ,det är istället, måndags, tisdags, onsdags, eller varför inte söndags-missbruk bland 16, 17 och 18-åriga medelklasstjejer. Vi pratar inte längre om inhalerade vasstrån, Hasch eller Amfetamin. Nu för tiden är det Heroin, Kokain, GHB och andra tunga droger som förstör liv efter liv.

De flesta som klarar av att ringa själva till oss när intaget blivit för stort har ofta en attityd av oförstånd och nonchalans. Man bagatelliserar helt enkelt riskerna med sitt missbruk, samtidigt som man i nästa sekund hojtar om en ambulans NU, för man håller ju på att dö.

Jag tycker mig märka en avtrubbad och obefintlig respekt för missbrukets risker. Till stor del tror jag att det beror på att den kändiswannabee-generation som nu växer upp till tonåringar mest får ta del av en romantiserad bild av kändislivet. En bild där otrohet, missbruk och självsvält framställs som lika naturligt som att gå på toa när man är skitnödig. Den freakshow som vissa kändisar får visa upp i allehanda tidningar bidrar enligt mig bara till att de som inte vet bättre, eller sitter där hemma med allt för dålig självkänsla känner;

-Fan så där vill ju jag också vara...

Beträffande Sanna Bråding är hon inte dömd ännu så jag ska inte lägga allt för starka personliga värderingar i det åtal som föreligger, men jag kan ändå konstatera att vi nog har ytterligare en "kändis" som pga omgivningens press och sin egen vilja att vara "cool" ertappats med fingrarna i knarkburken.

Hennes advokat säger att:

-Det här är gamla grejer som hände under en period i  Sannas liv som var lite rörig. Det ligger bakom henne men hon är beredd att ta sitt straff.

Ursäkta en vän av ordning. Men Sanna Bråding vara alltså kokainmissbrukare i september 2007, och det skulle då vara en tillfälligt övergående fas där hon på grund av olika privata omständigheter kände för att knarka lite under någon vecka eller två? 

Skitsnack...

Sanna Bråding var enligt polisen påverkad av Kokain när hon greps på en stockholmskrog i april 2008 och har enligt förundersökningen även enligt vittnesmål uppvisat ett påverkat beteende flera gånger tidigare. Hon har också fört statistik över de hon sålt kokain till.

Vad är det som säger att hon inte har varit påverkad på jobbet? Kanske till och med med kollegor och chefers goda vetskap? Obehaglig tanke. Återstår att se om hon skjuter över ansvaret på någon "illasinnad" pojkvän som "lurade" henne in i detta.

Snälla! Håll er borta från knark och annat otyg. Det tillfälliga ruset ger ofta en livslång baksmälla, oavsett om det handlar om fysiska eller psykiska skador, eller kanske till och med ett mångårigt fängelsestraff.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0