Hotellbranschens reservationer kan förstöra en hel helg


Jag måste bara få avreagera mig lite över hotellbranchens sätt att reservera belopp för kommande hotellvistelse och sen när utcheckning ska ske dra samma belopp igen. Nu stjäls inga pengar men för en småfattig familj som unnar sig en hotellweekend kan förfarandet med reserverade belopp förstöra en hel helg eller åtminstone slutet av en månad.

Betänk att du bokat in familjen på en övernattning i Stockholm mellan fredag och lördag den 20-21/3 (exempel). Du har 4.500:- på ditt konto. Hotellvistelsen kostar 2.000:- och du har sen 2.500:- för att shoppa lite på lördagen och även klara resten av månaden innan lön.

När du checkar in på hotellet under fredagen, ber de om att få dra/registrera ditt VISA-kort. Vips! I samma sekund som de drar kortet så reserveras hotellkostnaden a´2.000:-. Du tänker inte mer på det, hotellet ska ju ändå betalas och beloppet stämmer med vad du tänkt betala. Efter en kväll med mat och lite nöjen i Stockholmsnatten sover ni gott i den nybäddade hotellsängen. Vaknar upp till en solig lördag, redo för lite shopping.

Du äter frukost, packar ihop och checkar ut. Och det är nu problemet uppstår. När du checkar ut från hotellet ber de att få dra ditt kort igen. Det som då händer är att det dras ytterligare 2.000:- från ditt konto. Systemet är nämligen uppbyggt så att det reserverade beloppet inte är samma pengar som hotellvistelsen sen betalas med. Reservationen fungerar mest som pant och en hållhake på dig som gäst OM du skulle slå sönder hotellrummet eller tömma minibaren utan att berätta något vid utcheckningen.

Konsekvensen för dig som gäst är att det i samma stund som utcheckningen sker, nu dragits 4.000:- för hotellnatten och kvar på kontot finns i bästa fall 500:- för att shoppa, alternativt ta sig hem + klara kommande vecka innan lön. Det som irriterar ytterligare är det faktum att det reserverade belopet inte återbetalas till ditt konto förrän tidigast 3-5 bankdagar efter utcheckning. I detta exempel lagom till lön den 25:e.

Så ett tips från mig till er, är att vid incheckning även be att få betala vistelsen på en gång. Gärna då kontant. Om de bara tar kort så betona att de INTE ska reservera några pengar, utan att du vill betala och få kvitto på en gång.

Detta är bara ett mindre ekonomiskt kännbart exempel. Jag har bekanta som i utlandet valt att hyra bil första veckan på semestern för att se ta det lugnt och bada vid poolen vecka två. Det som då hänt är att bilhyran reserverats när bilen hämtats ut, och sen att samma belopp dragits igen vid återlämnande av bilen. På så sätt kan man lätt få kontot "tömt" på 15.000:- trots att du kanske hyrt en bil för 7.500:-.

Då återbetalningen av reservationen dröjer kan du få avsluta semestern med tom plånbok och kurrande mage. Därför är mitt råd till er även här att i möjligaste mån betala hyran kontant, alternativt fixa så ni har en mindre kredit på ert VISA-kort och vid betalning av större inköp/hyror använda just krediten. På så sätt har ni garanterat kvar era faktiska pengar på kontot även om en hotellkedja, eller biluthyrare dragit ett belopp dubbelt.

Kommentarer
Postat av: Niklas Johansson

Hej Mattias!



Intressant läsning om hotellens sätt att låsa pengarna. Man kan verkligen undra om det är helt rätt att de får göra på detta vis. Men förmodligen är det så att är man kund så får man underkasta sig deras system om man vill bo hos dem så det är att tänka till hur man ska göra med betalningen vid incheckningen.

För övrigt så var det en intressant och välskriven blogg du har. Kommer att fortsätta kika in här.

Hälsn. Niklas (på NF)

2011-03-16 @ 17:07:13
URL: http://nikjoh.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0